نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده

نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده
تیم تحریریه پایار چاپ ۲۳ آذر ۱۴۰۱ 0

هنرمندانی که در بخش مد و فشن فعالیت می‌کنند، همیشه با پارچه‌ها سر‌و‌کار دارند و سعی می‌کنند برای تهیه محصولاتشان، مرغوب‌ترین نوع پارچه را انتخاب کنند. غیر از فعالان حوزه مد، حتی یک خانم خانه،که زیبایی و آراستگی منزلش برایش اهمیت دارد، به کیفیت و ماندگاری پارچه‌ها اهمیت می‌دهد. چه آن پارچه‌ای که پوشاکشان از آن تهیه شده و چه آن پارچه‌ای که در رو‌تختی و رومیزی استفاده می‌شود، نزد وی اهمیت فراوانی دارد و می‌خواهد بداند نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده چطور است. اگر به هر دلیلی به دنیای پارچه‌ها علاقه دارید، این مطلب مناسب شماست. در این بخش به نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده می‌پردازیم و اطلاعات مهمی را در اختیارتان قرار می‌دهیم.

در خانه چه بر سر پارچه‌ها می‌آید؟

اگر موضوع را کمی فانتزی کنید و به هرکدام از پارچه‌هایی که در خانه وجود دارند، شخصیت‌های جداگانه‌ای بدهید، هرکدامشان سرنوشت‌های متفاوتی را تجربه می‌کنند. در این داستان فانتزی، مطمئناً برخی از آن‌ها نسبت به دیگری شرایط خوبی دارند.

هنرمندانی که در بخش مد و فشن فعالیت می‌کنند، همیشه با پارچه‌ها سر‌و‌کار دارند
هنرمندانی که در بخش مد و فشن فعالیت می‌کنند، همیشه با پارچه‌ها سر‌و‌کار دارند.

در آخر هر هفته داستان نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده شروع می‌شود، جایی که خودتان را با شستشوی پارچه‌های کثیف مشغول می‌کنید. مکان همیشگی بعضی از پارچه‌ها در جلوی پنجره است و تعدادی هم در گوشه کمد جای دارند. برخی دیگر نیز روی صندلی اتاق، کل هفته را استراحت کرده‌اند و تعدادی هم کل هفته را روی میز ناهار‌خوری لم داده‌اند.

روز آخر هفته، زمان رسیدگی به همه آن‌ها است. در این روز باید همه آن‌ها را به سمت ماشین‌لباسشویی بفرستید. برخی از این پارچه‌ها را نمی‌توان با ماشین‌لباسشویی شستشو داد، پس به خشک‌شویی هدایت می‌شوند.

اما در این بین تعدادی را با نوازش‌های دستتان شستشو می‌دهید، آن‌ها دیگر خیلی خوش‌شانس هستند. اما باید تمام پارچه‌های خانه به‌خوبی تمیز شوند. بنا‌بر‌این برای آگاهی از شیوه شستشوی آن‌ها، پیشنهاد می‌دهیم تا انتها، این مطلب را مطالعه کنید.

قبل از شستشوی پارچه پنبه‌ای، باید لکه‌های ایجاد شده روی آن‌را شناسایی کنید.
قبل از شستشوی پارچه پنبه‌ای، باید لکه‌های ایجاد شده روی آن‌را شناسایی کنید..

پارچه پنبه‌ای

پارچه‌های پنبه‌ای همیشه طرفداران خود را دارند. این نوع پارچه‌ها در صنعت پوشاک به‌صورت گسترده استفاده می‌شوند. اگر از این پارچه‌ها استفاده می‌کنید، از بابت شستشوی آن‌ها نیز خیالتان راحت باشد. پارچه پنبه‌ای پس از هر بار شستشو همان کیفیت و لطافت قبلی خود را حفظ می‌کند. با خیال آسوده پارچه پنبه‌ای را در ماشین‌لباسشویی شستشو دهید.

  • قبل از شستشوی پارچه پنبه‌ای، باید لکه‌های ایجاد شده روی آن‌را شناسایی کنید. پس از آن، باید پارچه تمیزی را به صابون ملایم آغشته کرده و روی لکه‌ها مالش بدهید. برای شستشو بایستی از مواد شوینده‌ اکسیژن‌دار استفاده کنید. از این طریق کمک می‌کنید تا پارچه بعد از هر بار شستشو تنفس کند.
  • لباس‌های رنگی را برعکس کرده و از داخل شستشو دهید.
  • جهت جلوگیری از تغییر سایز در پارچه پنبه‌ای، بهتر است تا آن‌ها را زیر نور مستقیم خورشید قرار ندهید و سایه را برای خشک شدن انتخاب کنید.
  • در آخر برای نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده پنبه‌ای، باید به اتوکشی آن دقت کنید. این نوع پارچه‌ها، به حرارت زیاد حساس هستند و بایستی مطابق با ساختاری که دارند، اتوکشی شوند.
پارچه جوت ساختار زبری دارد، به همین جهت بایستی در هنگام شستشو، آن‌را در آب سرد قرار دهید.

با تمام این توضیحات، انواع دیگری از پارچه‌ها نیز مانند پنبه، از الیاف طبیعی و گیاهی تهیه می‌شوند. پارچه‌های جوت، ژاکارد و کوتا دوریا، از این دسته هستند و به مراقبت‌های خاصی نیاز دارند. در ادامه به‌صورت مفصل با این سه نوع پارچه آشنا می‌شوید.

پارچه جوت

این نوع پارچه‌ها، از الیاف ارگانیک و درشتی تهیه می‌شوند. پارچه جوت ساختار زبری دارد، به همین جهت بایستی در هنگام شستشو، آن‌را در آب سرد قرار دهید و مقداری مایع ملایم نیز به آن اضافه کنید. این شیوه کمک می‌کند تا ماندگاری پارچه بیشتر شود.

آفتاب غیرمستقیم، برای خشک شدن جوت مناسب‌ترین گزینه است. چنانچه لکه‌های شدید و غیر قابل شستشو روی آن ایجاد شد، نگران نباشید!

خشک‌شویی‌ها می‌دانند که چگونه این لکه‌ها را از بین ببرند. البته باید ببینید کدام خشک‌شویی، موارد مهم و اصولی را در خصوص نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده رعایت می‌کنند و بر اساس این فاکتورها، کار را به آن‌ها بسپارید.

پارچه ژاکارد

همه ژاکارد را با طرح و نقش‌های زیبایش می‌شناسند. این پارچه‌ها را با آب سرد شستشو دهید. همچنین استفاده از برس نرم برای از بین بردن لکه‌های مزاحم، اقدامی هوشمندانه محسوب می‌شود.

پارچه کوتا دوریا

کوتا دوریا یک نوع پارچه نازک است که از الیاف پنبه و ابریشم تهیه می‌شود. این پارچه پر‌طرفدار، سبک و نیمه شفاف است و برای لباس‌های تابستانی بهترین گزینه به‌شمار می‌رود. به دلیل ساختار نازکی که دارد، باید حتماً آن‌را با دست شست‌وشو دهید.

پارچه پشمی

شاید شستشوی پارچه‌های پشمی، کار دشواری به‌نظرتان برسد و دوست نداشته‌باشید تا خود را درگیر آن بکنید، به همین خاطر خشک‌شویی را بهترین مکان برای انجام این کار می‌دانید. در‌صورتی که نگهداری و شستشوی این پارچه‌ها کار بسیار راحتی است، اگر بدانید که چگونه عمل کنید.

  • با توجه به ساختار پارچه، از آب بسیار گرم در شستشوی آن استفاده نکنید. در ضمن حالت ماشین‌لباسشویی را روی خشک‌کن قرار ندهید چون ممکن است الیاف آن جمع شود.
  • برای از بین بردن لکه‌ها از یک برس نرم استفاده کنید.
  • در آخر، در راستای نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده پشمی، باید از اتوی بخار استفاده کنید و با حرارت مناسبی، چروک‌های ایجاد شده را از بین ببرید.
با توجه به ساختار پارچه، از آب بسیار گرم در شستشوی آن استفاده نکنید.
با توجه به ساختار پارچه، از آب بسیار گرم در شستشوی آن استفاده نکنید.

پارچه ابریشمی

به کمد لباس‌های هر فرد شیک پوشی که نگاه بندازید، حتماً لباس‌های ابریشمی را نیز می‌بینید. ابریشم حالت براق و درخشنده‌ای دارد و لباس‌های تهیه شده از آن نیز، زیبایی خیره‌کننده‌ای دارند. با توجه به قیمت بالایی که این نوع لباس‌ها دارند، بایستی به نحو شایسته‌ای از آن‌ها مراقبت کنید.

شاید با خودتان بگویید خشک‌شویی بهترین جا برای شستشوی لباس‌های ابریشمی رنگی است، جایی که آن‌ها را با دقت شستشو می‌دهند و تمام موارد ضروری را در خصوص آن‌ها رعایت می‌کنند.

این حرف تا حدودی درست است، ولی برای اینکه در هزینه‌ها صرفه جویی کرده باشید، بهتر است تا یکسری از تکنیک‌های شستشو را خودتان یاد بگیرید تا نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده ابریشمی را به‌سادگی انجام دهید.

  • برای شستشو یک سطل را پر از آب ولرم کنید و داخل آن مقداری ماده شوینده ملایم بریزید.
  • پارچه را داخل سطل بگذارید و پنج دقیقه صبر کنید و پس از آن در آب سرد شده، شستشو را ادامه دهید. یک قاشق سرکه تأثیر شگرفی در از بین بردن لکه‌های روی پارچه دارد.
  • پارچه ابریشمی را توسط یک حوله بپوشانید و فشار دهید تا کل آب آن خارج شود. با این ترفند می‌توانید پارچه ابریشمی را به‌صورت اصولی خشک کنید.
  • برای از بین بردن چروک‌های روی آن نیز، از یک اتو با دمای کم کمک بگیرید.

پارچه ابریشمی چاندری

این نوع پارچه وزن سبکی دارد و به‌خاطر ظاهر ظریف و براقش معروف است. پارچه ابریشمی چاندری به دلیل قیمت بالایی که دارد، به مراقبت و نگهداری بیشتری نیز نیاز دارد.

برای جلوگیری از آسیب آن، بهتر است از یک شوینده ملایم استفاده کنید و پارچه را درون آب سرد فرو ببرید و به آرامی شستشو دهید. برای خشک شدن از نور غیرمستقیم خورشید استفاده کنید. این پارچه را از قسمت پشت اتو کنید تا به ساختار آن آسیبی وارد نشود.

پارچه جورجت (ژرژت)

در ساخت این پارچه از الیاف مصنوعی استفاده می‌کنند. به همین دلیل نیز حساسیت خاصی در مقابل شستشو ندارد و به‌سادگی قابل نگهداری است. فرقی نمی‌کند با دست شستشو دهید یا ماشین‌لباسشویی را برای این کار انتخاب کنید. در هر صورت، استحکام و درخشندگی خود را حفظ می‌کند.

  • پارچه جورجت را فقط با آب سرد بشویید و مواظب رنگ‌های تیره آن باشید. ممکن است در سری‌های اول و دوم شستشو، از خودشان رنگ پس بدهند، به همین خاطر سعی کنید همراه با لباس‌های روشن یکجا آن‌ها را شستشو ندهید.
  • جهت از بین بردن چروک‌های آن، بایستی از یک پارچه مرطوب استفاده کرده و روی پارچه جورجت پهن کنید و بعد آن را آرام و بدون فشار اتو کنید.

بیشتر بخوانید: انواع چاپ پارچه؛

پارچه چاپ بلوکی

این نوع پارچه‌ها در زیبایی و چشم‌نوازی بی نظیر هستند. هیچ چیز نمی‌تواند طرح و نقش این پارچه‌های مقاوم را شکست دهد. رنگ بکار رفته در این پارچه‌ها از نوع طبیعی است، به همین جهت نیز در شستشوی اول و دوم نیاز به مراقبت بیشتری دارند.

  • از شستشو پارچه چاپ بلوکی با ماشین‌لباسشویی بپرهیزید، زیرا منجر به چین‌وچروک و به‌هم‌ریختگی آن می‌شود. شستشو با دست، همواره بهترین گزینه است.
  • در هنگام شستشو از مواد شوینده ملایم استفاده کنید و حتماً با آب سرد فرایند شستشو را انجام دهید.
  • در آخر نیز، از سایه برای خشک کردن این نوع پارچه‌ها استفاده کنید.
از شستشو پارچه چاپ بلوکی با ماشین‌لباسشویی بپرهیزید
از شستشو پارچه چاپ بلوکی با ماشین‌لباسشویی بپرهیزید.

۴ قانون ساده برای ماندگاری و استحکام پارچه‌های چاپ شده

قانون ۱) دمای ماشین‌لباسشویی را تنظیم کنید

هر پارچه چاپ شده‌ای با توجه به متریال‌های بکار رفته در آن، روش مخصوصی در شستن را می‌طلبد. پارچه‌های چاپ شده با رنگدانه، باید در حداکثر دمای ۴۰ درجه سانتی‌گراد شسته شوند.

دمای پایین باعث ماندگاری بالای رنگ و حفظ کیفیت در پارچه می‌شود. شایان ذکر است دما‌های بالا نه تنها به رنگ پارچه لطمه می‌زند، بلکه به ساختار آن نیز آسیب وارد می‌کند. انجام این اقدامات کمک می‌کند تا نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده به شیوه درستی پیگیری شود.

هر پارچه چاپ شده‌ای با توجه به متریال‌های بکار رفته در آن، روش مخصوصی در شستن را می‌طلبد.
هر پارچه چاپ شده‌ای با توجه به متریال‌های بکار رفته در آن، روش مخصوصی در شستن را می‌طلبد.

قانون ۲) شستشوی ماشینی را برای پارچه‌های چاپ شده با رنگدانه انتخاب کنید

شاید گمان کنید ماشین‌لباسشویی پارچه‌های چاپ شده با رنگدانه‌ها را خراب می‌کند و از این بابت استرس و وحشت به دل خود راه بدهید.

لازم نیست چنین احساسی داشته‌باشید، فقط بایستی چند نکته ساده را رعایت کنید. در هنگام شستن، تنظیمات ماشین لباسشویی را روی حالت ملایم قرار دهید. لباس‌هایی که رنگ پس می‌دهند را یکجا با سایر لباس‌های دیگر نشویید. حداکثر با سرعت ۴۰۰ دور در دقیقه فرایند شستشو را به پیش ببرید.

قانون ۳) در نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده از شوینده‌های مناسبی استفاده کنید

همیشه بهتر است از شوینده‌های ملایم برای شستشوی پارچه‌های چاپ شده استفاده کنید. به هیچ عنوان سراغ سفید کننده‌های لکه نروید. شوینده‌هایی که در ساختار خود فسفات دارند، برای پارچه بسیار مضر هستند و باعث از بین رفتن رنگ پارچه می‌شوند. انتخاب شوینده مناسب در راستای نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده بسیار اهمیت دارد.

همیشه بهتر است از شوینده‌های ملایم برای شستشوی پارچه‌های چاپ شده استفاده کنید.
همیشه بهتر است از شوینده‌های ملایم برای شستشوی پارچه‌های چاپ شده استفاده کنید.

قانون ۴) مرحله خشک کردن در نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده

لباسشویی‌ها فرایند خشک کردن پارچه‌ها را با مالش بیش از حد انجام می‌دهند، که این به‌نوبه خود بسیار مضر شمرده می‌شود. برای خشک کردن چنین پارچه‌هایی فقط کافی است تا آن‌ها را در دمای اتاق آویزان کنید.

چنانچه بیرون را برای این کار انتخاب کردید، توجه کنید که بیش از حد در زیر نور آفتاب قرار نگیرند، زیرا در برابر اشعه‌های مضر خورشید، رنگ خود را از دست می‌دهند.

سوالات متداول

غوطه‌ور کردن پارچه‌های رنگ شده در آب نمک، کمک می‌کند مشکل رنگ پریدگی در آن‌ها رخ ندهد. قبل از هر بار شستشو، پارچه را به مدت ۱۰ دقیقه در آب نمک غوطه‌ور کنید و پس از آن، فرایند شستشو را انجام دهید. با این روش، هیچ موقع شاهد پژمردگی پارچه‌ها نخواهید بود.

خشک کردن پارچه‌ها در سایه بهتر است یا در نور خورشید؟

نور خورشید به دلیل داشتن اشعه ماوراء بنفش، برای پارچه‌های چاپ شده بسیار مضر است و باعث کم‌رنگ شدن آن‌ها می‌شود. بنابراین، سایه بهترین مکان برای خشک شدن آن‌هاست.

نور خورشید به دلیل داشتن اشعه ماوراء بنفش، برای پارچه‌های چاپ شده بسیار مضر است .

شیوه صحیح تمیز کردن پارچه چاپ شده چگونه است؟

ابتدا یک گوشه پارچه چاپ شده را خیس کنید و با استفاده از پارچه سفید، آن قسمت را تمیز کنید. از مالش و ساییدن بیش از حد با دست اجتناب کنید.

نور مستقیم خورشید چه ضرری به پارچه‌ها می‌رساند؟

اشعه‌های مضر خورشید باعث از بین رفتن رنگ پارچه‌ها می‌شود. در مواردی باعث آب رفتن و تغییر سایز در آن‌ها می‌شود.

در هنگام شستشو از مواد شوینده گرفته تا سردی و گرمی آب و روش خشک شدن پارچه‌ها را باید در نظر بگیرید
در هنگام شستشو از مواد شوینده گرفته تا سردی و گرمی آب و روش خشک شدن پارچه‌ها را باید در نظر بگیرید.

اگر دوست دارید تا در کمد خود انواع لباس‌ها و پارچه‌ها را نگهداری کنید، باید به شستشوی و مراقبت آن‌ها نیز توجه کنید. هر پارچه‌ای، با توجه به ویژگی‌هایی که دارد، بایستی مطابق با آن فرایند شستشو صورت بگیرد.

شستشوی وسواس گونه و غیر اصولی نه‌تنها باعث تمیزی نمی‌شود، بلکه ساختار آن‌را نیز از بین می‌برد. نگهداری و شستشوی پارچه چاپ شده دارای یک اصول مشخص است و پیروی از آن، منجر به افزایش عمر پارچه می‌شود.

منبع +++

آب نمک چه تأثیری در ماندگاری پارچه‌های رنگ شده دارد؟

غوطه‌ور کردن پارچه‌های رنگ شده در آب نمک، کمک می‌کند مشکل رنگ پریدگی در آن‌ها رخ ندهد. قبل از هر بار شستشو، پارچه را به مدت ۱۰ دقیقه در آب نمک غوطه‌ور کنید و پس از آن، فرایند شستشو را انجام دهید. با این روش، هیچ موقع شاهد پژمردگی پارچه‌ها نخواهید بود.

پارچه‌های چاپ شده چگونه اتو می‌شوند؟

با توجه به ساختار پارچه، باید از حرارت مناسبی برای فرایند اتو کشی استفاده کنید. برای جلوگیری از چروک، می‌توانید بعضی از پارچه‌ها را با حالت مرطوب اتو کنید.

در هنگام شستشوی پارچه‌های چاپ شده باید به چه نکاتی توجه کرد؟

در هنگام شستشو از مواد شوینده گرفته تا سردی و گرمی آب و روش خشک شدن پارچه‌ها را باید در نظر بگیرید و هر پارچه ای را مطابق با دستورالعملی که دارد شستشو دهید.

دیدگاه کاربران