چاپ و نقاشی روی پارچه از گذشتههای دور بسیار مرسوم بوده و امروزه با پیشرفت تکنولوژیهای روز دنیا و اضافه شدن دستگاههای چاپگر حرفهای، این صنعت مسیری جدید را در مقابل پای خود گشوده است. امروزه امکان چاپ روی تیشرت با روشهای مختلفی مانند سیلک، چاپ مستقیم، وینیل، سابلیمیشن، حرارتی و… وجود دارد و علاقهمندان میتوانند با مراجعه به مراکز معتبری مانند مجموعه پایارچاپ بهترین روش ممکن را انتخاب کنند. در ادامه این مطلب قصد داریم هر روش چاپ تیشرت که با توجه به دستگاههای موجود در کشور قابل اجرا است را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
چاپ روی پارچه از چه زمانی متداول شد؟
تاریخچه اجرای طرحهای مختلف روی پارچه به سالهای بسیار دور بازمیگردد. در حقیقت کشورهایی که تمدن و فرهنگ بشری زودتر در آنها پیدا شده است، پیشرفت سریعی در اجرای طرحهای مختلف روی پارچه داشتهاند. تاریخ شروع فرایند چاپ به شکل مرسوم را میتوان به قرن هفدهم میلادی نسبت داد.
در این سالها در اروپا روشهای جدیدی برای نقاشی و رنگآمیزی پارچه پیدا شده بود که در تعداد محدود پاسخگوی نیازها بود، اما در مقیاس بالا این روش چندان جوابگو نبود. از قرن هجدهم میلادی، صادرات پارچههای چیت از هندوستان، انقلابی در صنعت چاپ روی پارچه به وجود آورد.
پارچههای چیت پارچههای نخی بودند که طرحهای مینیاتوری و کوچکی از حیوانات، اشکال هندسی، گیاهان و… داشتند و مقاومت بالایشان در برابر شستشو، محبوبیت بسیار زیادی برای آنها به وجود آورده بود.
البته که صادرات این پارچهها برای صنعت ابریشمبافی یک تهدید بزرگ به شمار میآمد و به همین علت کشورهای انگلیس و فرانسه، واردات این پارچهها را به سرزمینشان ممنوع کردند. همین ممنوعیت واردات پارچههای چیت، در نهایت موجب توسعه صنعت چاپ در اروپا و آغاز روند جدی چاپ طرح روی پارچه شد.
بیشتر بخوانید: مراحل چاپ روی پارچه
روش چاپ تیشرت سیلک
قدیمیتریم روش چاپ تیشرت را میتوان روش چاپ سیلک یا اسکرین دانست. در حقیقت استفاده از این روش چاپ سابقهای بسیار قدیمی دارد و در گذشته استفاده از آن بهعنوان تنها روش چاپ روی پارچه به دلیل هزینه مناسب، کاملا مرسوم بوده است. اما امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی، ساخت دستگاههای جدید چاپ و پیدا کردن روشهای نوینتر، روش سیلک جایگاه پیشین خود را از دست داده است، اما هنوز هم در مواردی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای انجام این شکل از چاپ به یک توری پلاستیکی که توسط یک قاب نگه داشته میشود نیاز است. در این روش یک ماده مخصوص ضد آب نواحی از توری که نباید آب از آنها عبور کند را مسدود کرده و توری روی پارچه قرار میگیرد.
در مرحله بعد جوهر مخصوص روی توری جاری شده و درست از روی قسمتهایی که به مواد ضد آب آغشته نشده است گذر میکند و به پارچه میرسد. سادگی این روش باعث شده برای چاپ در تیراژ بالا بسیار مناسب باشد. علاوه بر این، چاپ سیلک به پارچه، ظاهری جذاب، خوشرنگ و خاص میدهد که عموما به ذائقه مخاطب خوش میآید.
عموما تیشرتهای چاپی به روش چاپ سیلک طراحی میشوند؛ اما همانطور که گفتیم این چاپ برای تولید انبوه مناسب است و اگر مشتری نیاز به چاپ چند لباس و تیشرت محدود را داشتهباشد، این روش به او پیشنهاد نمیشود.
چرا که در چاپ سیلک یا همان چاپ اسکرین، هزینههای اولیه شابلونسازی اضافه میشود که مشخصا برای تولید انبوه چاپهای تکرنگ و یا رنگهای محدود صرفه مالی دارد. در حقیقت نمیتوان از چاپ سیلک برای طرحهای پیچیده با رنگهای بسیار زیاد استفاده کرد و با هر بار اضافه شدن رنگی جدید، هزینه چاپ افزایش پیدا میکند.
روش چاپ تیشرت حرارتی
یکی دیگر از روشهای مرسوم چاپ روی تیشرت، روش حرارتی است. تفاوت چاپهای حرارتی یا انتقالی با چاپ سیلک در این است که این نوع چاپها بعد دارند و بافت و ظاهر متفاوتی از خود نشان میدهند. علاوه بر این، چاپ حرارتی برای تیراژ بالا به هیچ وجه به صرفه نیست، اما بهترین گزینه برای تیشرتهایی است که مشتری میخواهد دوام و ماندگاری بالایی داشتهباشند و با رنگهای روشن کار شوند.
روش چاپ تیشرت سابلیمیشن
چاپ به روش سابلیمیشن اگر چه هزینهبرترین روش چاپ محسوب میشود، اما با کیفیتی که از خود نشان داده توانسته بسیاری از طراحان و مشتریان را مجاب به انجام آن کند. کیفیت نهایی این روش چاپ روی تیشرتهای رنگ روشن پلی استر چندین برابر هم میشود و البته برای پارچههای نخی و نخپنبه چندان مناسب نیست.
لازمه بهدست آوردن چنین نتیجه نهایی فوقالعادهای، مهارت و تجربه بالای طراح و اجراکننده چاپ است. برای این چاپ به دستگاه دیجیتال چاپ، دستگاه پرس حرارتی و رنگ مخصوص سابلیمیشن نیاز است که با حرارت مستقیم بخار شده و به درون بافت و الیاف پارچه نفوذ کند.
جالب است بدانید چاپی که به روش سابلیمیشن انجام شود، ماندگار است و تحت هیچ شرایطی پاک نمیشود. البته که این مسئله به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. یکی از مهمترین فاکتورها، کیفیت جوهر است. امروزه با پیشرفتهای مختلف صنعت چاپ، مرکبهای نوینی وارد بازار شدهاند که میتواند روی پارچهها و الیاف مختلف نتایج بینظیری از خود بهجای بگذارند.
مرکبهایی مانند مرکب اسیدی، کرکب پیگمنتی، مرکب تصعیدی، مرکب بر پایه آب و مرکب واکنشی نمونهای از این محصولات جدید است. کیفیت دستگاهها نیز در این مسئله اثرگذار است. دستگاه چاپگر دیجیتال پلاتر یکی از جدیدترین دستگاههای جوهرافشان است که میتواند طرحها را مستقیما روی پارچه با کیفیت بسیار بالا چاپ کند. در اولین مرحله اجرای طرح به روش سابلیمیشن بر روی تیشرت، باید طرح دلخواه به کمک این دستگاه روی کاغذ چاپ شود.
از لحاظ رنگ و پیچیدگی طرح نیز محدودیتی برای چاپ طرح وجود ندارد. رنگی که این دستگاه روی پارچه میاندازد، در صورتی که از جوهر و کاغذ باکیفیت استفاده شود، وضوح بسیار بالایی دارد. دستگاه مورد استفاده دیگر در این نوع از چاپ، دستگاه ترنسفر چاپ یا همان کلندر است. طرحی که به کمک پلاتر چاپ شده است، توسط دستگاه کلندر روی پارچه تیشرت منتقل میشود.
در حقیقت این دستگاه با دما و حرارت بسیار بالایی که تولید میکند، جوهر چاپ موجود روی کاغذ را به حالت تصعیدی درآورده و روی پارچه چاپ میکند. این دستگاه نسلهای مختلفی دارد که هر کدام از تکنولوژیهای جدیدتری بهره میبرند و یقینا کیفیت آن تاثیر بسزایی در رزولوشن و ماندگاری چاپ خواهد داشت. مجموعه پایار چاپ یکی از بهترین مجموعهها در زمینه ارائه چاپهای رنگی مختلف بوده و میتواند در این زمینه به علاقهمندان مشاوره دهد.
روش چاپ تیشرت DTG
یکی از نوینترین روشهای چاپ روی تیشرت، روش چاپ مستقیم یا همان DTG است. این روش محبوبیت بسیار زیادی میان طراحان دارد، چرا که انجام آن به شرط حضور یک متخصص با دانش و تجربه کافی بسیار راحت بوده و تنها ابزار مورد نیاز انجام آن، جوهر و چاپگر مخصوص چاپ مستقیم است. چاپگرهای مخصوص DTG جوهر را کاملا به خورد پارچه میدهند و طرح را درون بافت آن چاپ میکنند.
در حقیقت باید طرح مورد نظر روی لپ تاپ یا کامپیوتر موجود باشد و با کمک دستگاه روی پارچه پیاده شود. این روش چاپ برای طراحیهای پیچیده با رنگهای متنوع گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود. بافت طرح بسیار نرم است و به علت تراکم مناسب جوهر هیچ لایه اضافهای روی پارچه دیده نمیشود. این چاپ برای لباسهای روشن فوقالعاده است و بیشتر برای تیراژ چاپ پایین مورد استفاده قرار میگیرد.
البته این روش چاپ با تمام مزایای فوقالعادهاش، معایبی هم دارد. برای مثال کیفیت دستگاه چاپگر روی نتیجه نهایی تاثیر فوقالعادهای دارد. در حقیقت اگر دستگاه چاپ کمی نامرغوب باشد، چاپ نهایی به شدت بیکیفیت، بد رنگ و کموضوح خواهد شد. البته تکنولوژی جدید دستگاههای DTG که یکی از مدرنترین روشهای چاپ را به ارمغان آورده است، ابتدا یک لایه به رنگ سفید را روی تیشرت میاندازد و سپس طرح اصلی را روی آن پیاده میکند.
این فرایند سبب شده کیفیت طرح نهایی بسیار بالاتر بوده و رزولوشن فوقالعادهای داشتهباشد. مجموعه پایارچاپ در زمینه استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا یکی از پیشگامان بسیار قدرتمند است. علاوه بر این، چاپ DTG میان روشهای چاپ ماندگاری پایینتری داشته و ممکن است طرح روی تیشرت پس از چند بار شستشو کمرنگ شود.
روش چاپ تیشرت DTF
روش DTF یکی از جذابترین نتایج نهایی را روی تیشرت نمایان میکند. در این روش چاپ طرح مورد نظر به کمک یک پرینتر رومیزی یا پلاتر صنعتی روی یک فیلم مخصوص چاپ شده و سپس به کمک یک دستگاه پرس حرارتی روی پارچه منتقل میشود.
کافی است تیشرت درون دستگاه پرس قرار گرفته و پس از نرم شدن رنگ روی کاغذ، طرح به پارچه میچسبد. در مرحله آخر، کاغذ براق از روی پارچه جدا شده و طرح نهایی نمایان میشود. این روش چاپ شباهتهایی به روش چاپ سیلک و سابلیمیشن دارد. در واقع از لحاظ جنس رنگ و بافت به چاپ سیلک و از لحاظ تفکیک رنگ و رزولوشن به سابلیمیشن شبیه است.
با این تفاوت که دو روش گفتهشده جز روشهای قدیمی چاپ روی پارچه و تیشرت محسوب میشود و روش DTF مدرنترین روش چاپ است که دارد جای خود را میان طراحان باز میکند. خصوصا که این روش چاپ برای طرحهای پیچیده با رنگهای مختلف بسیار مناسب است و ماندگاری فوقالعاده بالایی دارد.
بیشتر بخوانید: چاپ سیلک چیست و انواع رنگ چاپ سیلک کدام است؟
روش چاپ تیشرت با برش وینیل
این روش یکی از آسانترین روشهای چاپ روی تیشرت است و درست شبیه همان شبرنگهایی است که روی شیشه فروشگاهها، مجتمعها یا ماشینها زده میشود. البته با آن شبرنگها تفاوتهایی هم دارد، از جمله اینکه برای چاپ تیشرت از وینیل مخصوص پارچه استفاده میشود. این برچسبها پس از برش دادن به کمک یه دستگاه پرس حرارتی روی تیشرت قرار گرفته و کاملا چسبانده میشود.
عموما مدیران تیمهای ورزشی برای شماره زدن روی لباسهای تیمی از چنین چاپی استفاده میکنند، چرا که هم در نور کم جلوه بسیار خوبی دارد و هم برای چاپهایی باکیفیت با رنگ محدود و ساده مناسبترین گزینه است. علاوه بر این، چاپ وینیل ماندگاری بسیار بالایی دارد و تحت شستشوی زیاد کمرنگ نمیشود. این چاپها را میتوان با هزینه مقرون به صرفهای در تیراژ پایین نیز اجرا کرد.
روش چاپ تیشرت پلاستیزول
روش انتقال پلاستیک یا چاپ پلاستیزول بسیار شبیه به چاپ سیلک است، با این تفاوت که رنگ از همان ابتدا روی تیشرت قرار نمیگیرد و پس از انتقال به صفحه چاپ، روی پلاستیک قرار گرفته و در نهایت بر روی تیشرت اجرا میشود. عموما ابتدا طرحهای چاپی در سیستمهای گرافیکی طراحی شده و به چاپخانهها ارسال میشوند.
این طرحها روی پلاستیک پیاده شده و مجددا به مرکز چاپ بازگردانده میشوند. در نهایت هم میتوان به روش انتقال حرارتی طرح پلاستیکی را روی پارچه تیشرت انداخت. کیفیت بسیار بالا، مقرون به صرفه بودن، تمیز بودن و اجرای طرحهای مختلف محبوبیت بسیار زیادی دارد.
کلام پایانی
انتخاب روش چاپ مناسب کاملا به اهداف مشتری بستگی دارد. این که مشتری بخواهد چاپ روی تیشرتهای ورزشی انجام دهد، چاپش در تیراژ بالا باشد، ماندگاری چاپ اهمیت داشتهباشد و یا کیفیت و وضوح رنگ مهم باشد، در انتخاب روش چاپ روی تیشرت اثرگذار است. به کمک نکات گفتهشده و مشاوران مجموعه پایارچاپ میتوانید بهترین روش چاپ ممکن با توجه به اهداف خود را انتخاب کنید.
سوالات متداول:
تاریخ شروع فرایند چاپ به شکل مرسوم را میتوان به قرن هفدهم میلادی نسبت داد. در این سالها در اروپا روشهای جدیدی برای نقاشی و رنگآمیزی پارچه پیدا شده بود که در تعداد محدود پاسخگوی نیازها بود، اما در مقیاس بالا این روش چندان جوابگو نبود. از قرن هجدهم میلادی، صادرات پارچههای چیت از هندوستان، انقلابی در صنعت چاپ روی پارچه به وجود آورد. پارچههای چیت پارچههای نخی بودند که طرحهای مینیاتوری و کوچکی از حیوانات، اشکال هندسی، گیاهان و… داشتند و مقاومت بالایشان در برابر شستشو، محبوبیت بسیار زیادی برای آنها به وجود آورده بود.
1. روش چاپ تیشرت سیلک
2. روش چاپ تیشرت حرارتی
3. روش چاپ تیشرت سابلیمیشن
4. روش چاپ تیشرت DTG
5. روش چاپ تیشرت DTF
6. روش چاپ تیشرت با برش وینیل
7. روش چاپ تیشرت پلاستیزول