صنعت چاپ روی پارچه مدتها است که فعالیت خود در عرصه مد، لباس و طراحی داخلی منزل را آغاز کرده و با پیشرفتهای روزافزون خود توانسته جایگاهی در این عرصه برای خود پیدا کند. به شکلی که امروزه کمتر ایده و طراحی را میبینید که برای اجرای آن نیاز به چاپ روی پارچه و استفاده از روشهای نوین نباشد. در این بین مجموعههایی مانند پایارچاپ وجود دارند که جدیدترین و حرفهایترین روشهای چاپ پارچه را اجرا میکنند و کیفیت کارشان فراتر از حد معمول است. در ادامه قصد داریم این پیشرفتهایی که در عرصه چاپ پارچه حاصل شده و کاربردهایی که داشته است را بیان کنیم. با ما همراه باشید.
استفاده از نانومواد در چاپ پارچه
فناوری نانو یکی از نوینترین و کاربردیترین فناوریهای بینرشتهای است که امروزه توانسته جای خود را در صنعت چاپ پارچه و طراحی لباس نیز پیدا کند. این فناوری قادر است با انتخاب کردن رنگینهها و رنگزاهای مناسب، فرایند نهایی رنگرزی و چاپ پارچه را بهینهتر کرده و کیفیت نتایج آن را به شکل ملموسی ارتقا دهد.
جالب است بدانید در این روش چاپی، سرعت فرایند رنگپذیری به شکل قابل توجهی افزایش پیدا میکند و با کمک روشهای پوششدهی نوین، جذب مواد قویتر و سریعتر میشود. از مهمترین علل انتخاب نانومواد در چاپ پارچهها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در این روش چاپی از رنگزاها و رنگدانههای نانو مقیاس به شکل مستقیم بهعنوان رنگینه استفاده میشود.
- فرایند رنگپذیری منسوجات به شکل قابل توجهی بهبود پیدا میکند.
- عمر قسمتهای مختلف تجهیزات، ماشینآلات، تاسیسات و مخازن رنگرزی بهصورت قابل توجهی افزایش پیدا کرده و استهلاک آنها کمتر میشود
- پارچه رنگشده و طراحیشده به کمک روشهای نانو، با نانولایه پوشش داده شده و ثبات رنگی آن افزایش پیدا میکند.
- پساب رنگرزی در این روش با استفاده از فناوری نانو به چرخه تولید باز میگردد و کاملا تصفیه میشود.
بیشتر بخوانید: انواع روش چاپ تیشرت
چاپ پارچه با استفاده از پرینترهای سه بعدی
یکی دیگر از جدیدترین و پیشرفتهترین روشهای چاپ پارچه، استفاده از پرینترهای سهبعدی نام دارد که بیش از ۲۰ سال است جای پای خود را در صنعت چاپ و طراحی پارچه محکم کرده است. پا گذاشتن پرینترهای سه بعدی در عرصه چاپ پارچه را باید انقلابی شگرف در این صنعت دانست. این پیشرفتها مرهون اعتماد صاحبان صنایع و همچنین مزایایی است که این روش چاپ پارچه نسبت به سایر روشها داشته و نتیجه نهایی آن فراتر از انتظار بوده است.
طراحی دقیقتر، اجرای سریعتر و کاهش هزینهها در امر انبارداری، چاپ، بستهبندی، حمل و نقل و توزیع محصول تنها را میتوان تنها بخشی از مزایای چاپ به کمک پرینترهای سه بعدی نام برد. در این فرایند برای تبدیل یک طرح دو به بعدی به محصولی سه بعدی، نرمافزارهایی خاص درگیر هستند و قطعات دستگاه مواد را لایه به لایه روی یکدیگر میگذارند تا زمانی که طرح نهایی حاصل شود.
در حقیقت استفاده از فایلهای کد در پرینترهای سه بعدی، به بخشهای اجراکننده این توانایی را میدهند که با بالاترین سرعت ممکن نمونههای طرح اولیه را کاملا بر اساس نیاز و خواسته مشتری روی پارچه پیاده کنند. علاوه بر این، کار با چاپگرهای سه بعدی سبب میشود بخش عظیمی از موجودی و بودجه کارفرما حفظ شده و میزان سوددهی افزایش قابل توجهی پیدا کند.
همچنین پرینترهای سه بعدی کاملا دوستدار محیط زیست هستند و در فرایند چاپ و تحویل کالا، پسماند را به حداقل رسانده و مواد قابل بازیافت و سازگار با محیط زیست را مورد استفاده قرار میدهند.
تکنولوژی های چاپ رقابتی در صنعت پوشاک
پیشرفتهای روزافزون صنعت چاپ پارچه سبب شده تکنولوژیهای مختلفی در این حوزه با یکدیگر در رقابت باشند و تکنسینهای هر کدام تلاش میکنند با افزایش مزایا و کاهش معایب هر روش، آن را تبدیل به ایدهآلترین شیوه چاپ پارچه کنند.
این بازار رقابتی سالم موجب شده سفارش مشتریان با نوینترین روشهای چاپ، انجام شده و در نهایت ضرری شامل حال آنها نشود. چاپ با اسکرین پرینت، چاپ با پرینت سه بعدی، چاپ DTG، چاپ پا پرس حرارتی، چاپ با نانومواد و چاپ ترانسفر تنها بخشی از روشهای موجود در این بازار گسترده هستند که در ادامه برخی از آنها را بهعنوان نمونه به شما معرفی خواهیم کرد.
چاپ مستقیم یا روش چاپ DTG
یکی از امروزیترین روشهای چاپ پارچه، چاپ مستقیم یا همان DTG است که در بسیاری از حوزهها مانند چاپ تیشرتهای ورزشی طرفداران بسیار زیادی دارد و موجب رونق بازار رقابتی این صنعت شده است. فرایند چاپ در روش چاپ مستقیم بهطور کلی شبیه به فرایندی است که در پرینترهای خانگی طی میشود.
در حقیقت پرینترهای پیشرفته چاپ مستقیم، عمل جوهرافشانی را مرحله به مرحله روی پارچه انجام میدهند تا نتیجه نهایی حاصل شود. هزینه مناسب انجام این روش سبب شده در تیراژ بالا، انتخاب اول صاحبان کسب و کار و مشتریان باشد. همچنین مشتری میتواند به کمک این روش هر رنگ و طرحی که میخواهد را با تمام جزئیات روی پارچه پیاده کند. تنها مشکل استفاده از این روش، محدودیت دستگاههای چاپ و پخش رنگ برای طرحهای بسیار بزرگ است.
چاپ به روش اسکرین پرینت «Screen print»
یکی دیگر از محبوبترین روشهای چاپ، چاپ به روش اسکرین پرینت است که از قدیمیترین و رایجترین شیوههای این صنعت به شمار میآید. ماندگاری بسیار بالای طرحهای چاپشده توسط این دستگاه و هزینه پایین آن سبب شده که هنوز هم با وجود ابداع روشهای جدیدتر، اسکرین پرینت همچنان محبوبیت خود را داشتهباشد.
متاسفانه این روش چاپی تنها قابلیت اجرای طرحهای ساده با جزئیات کم را دارد و به همین علت در اجرای طرحهای پرزرق و برق و تخصصی ناتوان است.
بیشتر بخوانید: انواع رنگ در چاپ پارچه
روش چاپ با پرس حرارتی
روش کاربردی دیگر چاپ روی پارچه، استفاده از دستگاه پرس حرارتی است. در این روش از دستگاههای چاپ حرارتی متنوعی استفاده میشود که بسته به نیاز مشتری، نوع آن متغیر است. از مزایای کار با پرس حرارتی میتوان به هزینههای پایین آن، اجرای رنگبندیهای متنوع و استفاده از آن در محیطهای کوچک اشاره کرد.
البته پرسهای حرارتی چندان در حوزههایی با تیراژ بالا کاربرد ندارند و کار با آنها کمی وقتگیرتر از تکنولوژیهای نوین است. علاوه بر این در طول چاپ خرابی بیشتری هم شامل حال پارچههای طراحیشده با این پرینتر میشود.
کاربردهای چاپ پارچه در طراحی داخلی
اما با تمام این حرفها، چاپ پارچه چه کاربردیهایی دارد و برای مثال در طراحی دکوراسیون داخلی خانه، چه استفادههایی از آن میشود؟ در پاسخ به این سوال مهم باید بگوییم کاربردیتر شدن و پیشرفت روشهای چاپ پارچه به انسان اجازه داد خلاقیت بیشتری از خود بروز دهد و بتواند از این تکنولوژی در افزایش کیفیت طراحی دکوراسیون داخلی خانه بهره ببرد.
در حقیقت بیشتر شدن تنوع در رنگها و طرحهای اجرایی، افزایش سرعت در تولید پارچههای طرحدار، اجرای ایدههای شخصی و متفاوت و پیاده کردن الگوها و طراحیهایی جدید توانست جای پای شیوههای نوین چاپ را در طراحی داخلی باز کند. بسیاری از پردهها، روبالشتیها، سفرهها، فرشها و رومبلیها با استفاده از این روشها انجام میگیرند و تاثیر حضور این وسایل در دکوراسیون داخلی را نمیتوان نادیده گرفت.
اثرات تغییرپذیری رنگ در چاپ پارچه
حتما دیدهاید رنگهای چاپشده روی پارچه یا پس از مدتی دچار تغییر و کاهش کیفیت میشوند و یا طبق خواسته شما، آنطور که باید روی پارچه پیاده نمیشوند. دلیل این دو اتفاق با وجود پیشرفتهای روزافزون این صنعت چیست؟
یکی از اصلیترین علل تفاوت رنگ و طرح در انواع مختلف روشهای چاپ، نوع جوهر و رنگی است که در دستگاه به کار میرود و باعث میشود خروجی با چیزی که روی مانیتور سیستم میبینید، متفاوت باشد. مشخصا نوع رنگ و جوهری که در هر روش چاپ مورد استفاده قرار میگیرد، با دیگر روشها متفاوت است و اگر بهدرستی برای اجرای هر روش چاپی مورد استفاده قرار نگیرند، نتیجه نهایی با چیزی که قرار بود باشد، تفاوت فاحشی پیدا میکند.
مورد مهم دیگر، جنس و نوع پارچهای است که قرار است چاپ بر روی آن پیاده شود. در این مواقع حتی اگر از بهترین جوهرها و پرینترها استفاده شود، اما جنس پارچه رنگپذیری مناسبی نداشتهباشد، نتیجه نهایی چیزی شبیه به فاجعه خواهد بود.
از علل اصلی تغییر رنگ پارچه در گذر زمان میتوان به کیفیت پایین عناصر اصلی چاپ اشاره کرد. برای مثال اگر دستگاه پرینتر کیفیت بالایی نداشتهباشد، جوهر مورد استفاده از مرغوبترین نوع نباشد و پارچه رنگپذیری مناسبی نداشتهباشد، شما پس از مدتی شاهد کاهش کیفیت طرح و رنگ چاپشده خواهید بود و پس از مدتی با چند بار شستشو طرح پیادهشده از بین میرود.
البته که استفاده از روشهای شستشو نیز بر طول عمر چاپ تاثیر دارند، اما بهطور کلی میتوان تمامی این علل مخرب را با انتخاب یک مجموعه چاپ معتبر خنثی کرد. در کشور ما مجموعههای طراحی و چاپ پارچه بسیار زیادی فعالیت دارند و یقینا نمیتوان گفت همه آنها از استانداردهای روز دنیا پیروی میکنند. بنابراین شما اگر نگرانی در این مورد دارید، میتوانید با انتخاب یک مجموعه حرفهای و نامآشنا مانند پایارچاپ، خیال خود را از کیفیت چاپ، جوهر، پارچه و پرینتر راحت کنید.
کلام پایانی
چاپ پارچه و استفاده از روشهای نوینی مانند پرینترهای سه بعدی برای انجام آن در عرصه پوشاک، لباس، مد و طراحی داخلی دکوراسیون منزل توانست انقلابی بزرگ به وجود بیاورد. کسب و کارهای مختلفی نیز بر اساس همین ظرفیتها شکل گرفت که یقینا نتیجه نهایی کار همه آنها یکسان نیست و اختلافاتی با یکدیگر دارند. توصیه میکنیم اگر قصد انجام چاپ روی پارچههای گوناگون را دارید و کیفیت کار برایتان مهم است، حتما از یک مجموعه حرفهای و تخصصی مانند پایارچاپ کمک بگیرید.
سوالات متداول
کاربردیتر شدن و پیشرفت روشهای چاپ پارچه به انسان اجازه داد خلاقیت بیشتری از خود بروز دهد و بتواند از این تکنولوژی در افزایش کیفیت طراحی دکوراسیون داخلی خانه بهره ببرد. در حقیقت بیشتر شدن تنوع در رنگها و طرحهای اجرایی، افزایش سرعت در تولید پارچههای طرحدار، اجرای ایدههای شخصی و متفاوت و پیاده کردن الگوها و طراحیهایی جدید توانست جای پای شیوههای نوین چاپ را در طراحی داخلی باز کند.
طراحی دقیقتر، اجرای سریعتر و کاهش هزینهها در امر انبارداری، چاپ، بستهبندی، حمل و نقل و توزیع محصول، بخشی از مزایای چاپ به کمک پرینترهای سه بعدی است. در این فرایند برای تبدیل یک طرح دو به بعدی به محصولی سه بعدی، نرمافزارهایی خاص درگیر هستند و قطعات دستگاه مواد را لایه به لایه روی یکدیگر میگذارند تا زمانی که طرح نهایی حاصل شود.